Traja Slováci po jednej asistencii, Budaj dostal gól v predĺžení

08.05.2013 Celý región

New York 8. mája (TASR) - Hokejisti Chicaga zvíťazili vo štvrtom zápase 1. kola play off zámorskej NHL na ľade Minnesoty 3:0 a vedú v sérii už 3:1. Slovenskí útočníci Michal Handzuš a Marián Hossa pripravili prvý gól súboja pre Patricka Sharpa v 9. minúte a do štatistík si pripísali aj po dva plusové body. Víťazovi Prezidentskej trofeje chýba k postupu do semifinále Západnej konferencie už len jeden zápas.

V gólovo najúrodnejšej sérii vyhrali New Yorks Islanders na domácom ľade nad favorizovaným Pittsburghom 6:4 a vyrovnali stav série na 2:2. "Ostrovania" využili slabší deň brankára Marca-Andreho Fleuryho, ktorý zaznamenal len 18 úspešných zákrokov a inkasoval aj lacné góly. "Tréner ho mal vystriedať, nechápem prečo tak nespravil. Na lavičke má skúseného Vokouna," reagoval analytik televízie ESPN Barry Melrose. Jednou asistenciou a tromi plusovými bodmi sa pod víťazstvo Islanders podpísal slovenský obranca Ľubomír Višňovský, ktorý si v prvej tretine vymenil na modrej čiare puk s obrancom Brianom Straitom a ten vôbec prvým gólom v NHL otvoril skóre. Duel mal divoký priebeh, v úvode tretej časti poslal Pascal Dupuis "tučniakov" do vedenia 4:3, ale o pár minút reagoval strelou od modrej čiary kapitán domácich Marc Streit a vyrovnal. Víťazný gól strelil 10 minút pred koncom riadneho času hviezdny útočník John Tavares, keď potrestal veľkú chybu Jevgenija Malkina v obrannom pásme.

Triumf Islanders, ktorí na domácom ľade vyhrali prvý zápas play off od roku 2002, potvrdil Casey Cizikas a staručká 41-ročná aréna Nassau Veterans Memorial Coliseum takmer spadla. "Naši fanúšikovia sú skvelí a chceme sa im za to odvďačiť. Som rád, že sa sem ešte séria vráti," povedal Tavares, ktorý sa v roku 2009 stal draftovou jednotkou. "Ostrovania" zatiaľ nečakane vzdorujú hviezdami nabitému Pittsburghu. "Nečakali sme, že to bude prechádzka, je to hokej. Teraz nás čaká dôležitý piaty zápas, ktorý musíme vyhrať," povedal útočník Penguins Jarome Iginla.

Ottawa sa v kanadskom derby s Montrealom ujala vedenia 3:1, keď o víťazstve Senators 3:2 rozhodol v predĺžení Kyle Turris. Veľmi nešťastný večer zažil brankár Montrealu Peter Budaj, ktorý pred začiatkom predĺženia vystriedal zraneného Careyho Pricea a prvýkrát v sérii sa dostal do bránky. Slovenský gólman inkasoval už z druhej strely z hokejky Kylea Turrisa, ktorý nahodil puk cez cloniacich hráčov a ten zapadol pod pravé rameno Budajovi do bránky. Ten sa hneď po góle vyčítavo pozrel na spoluhráča Raphaela Diaza, ktorý vysunul rameno proti strele, ale puk nezasiahol. "Bol to šťastný gól, ale beriem ho. Bol som prekvapený, keď som videl, že na predĺženie prišiel do bránky Budaj. Vedeli sme, že dlho nechytal a je studený, snažili sme sa preto posielať puk na bránku a vyšlo to," povedal autor víťazného gólu. Montreal bol veľmi blízko k dôležitému víťazstvu, po góloch P.K. Subbana a Alexa Galchenyuka v priebehu 62 sekúnd viedol 2:0. "Senátori" však vyrovnali 22,6 sekundy pred koncom riadneho času zásluhou Coryho Conachera a poslali duel do predĺženia. "Ťažko sa mi to hodnotí. Hrali sme dnes dobre a zaslúžili sme si vyhrať," povedal tréner Montrealu Michel Therrien. Price zaznamenal počas 60 minút 30 zásahov a podľa trénera má zranenie dolnej časti tela. O tom, či bude v ďalšom priebehu série k dispozícii klub neinformoval. Do zostavy Sens sa po dvojzápasovom treste za tvrdý útok na hlavu Larsa Ellera vrátil obranca Eric Gryba.

Už len jedno víťazstvo delí hokejistov Chicaga od postupu do druhého kola. Pod víťazstvo Blackhwaks 3:0 na ľade Minnesoty sa podpísali asistenciami aj slovenskí útočníci Marián Hossa a Michal Handzuš, ktorí pripravili úvodný a zároveň víťazný gól Patrickovi Sharpeovi. Hossa vybojoval puk v útočnom pásme, poslal ho medzi kruhy Handzušovi a jeho strelu tečoval Sharp. Hossa s Handzušom boli na ľade aj pri druhom góle, ktorý strelil opäť Sharp. Ten prekonal už nového brankára Darcya Kuempera, ktorý vystriedal zraneného Josha Hardinga. Wild majú smolu, pretože pred prvým zápasom série sa počas rozcvičky zranil Niklas Bäckström a teraz musel z hry aj Harding. Brankár Chicaga Corey Crawford zaznamenal 25 úspešných zákrokov a pripísal si druhé čisté konto v kariére play off. Minnesota je zatiaľ jediným tímom v play off, ktorý nedal gól v presilovke. "Vyhrali sme vďaka našej rýchlosti a hráčskym schopnostiam. Sme sebavedomí a verím, že postup potvrdíme na domácom ľade," povedal strelec dvoch gólov Chicaga Sharp.

Prvým semifinalistom Západnej konferencie sa stali hokejisti San Jose, ktorí vyradili papierového favorita Vancouver 4:0 na zápasy a prvýkrát v histórii klubu vyhrali sériu play off bez jediného prehratého zápasu. O víťazstve "žralokov" 4:3 rozhodol v 14. minúte predĺženia veterán Patrick Marleau, keď potrestal vylúčenie Švéda Daniela Sedina. "Sme veľmi radi, že sme sériu vyhrali v štyroch zápasoch. Budeme mať čas na odpočinok," povedal autor dvoch gólov Sharks Joe Pavelski. Vancouver vstupoval do play off z tretieho miesta a bol v sérii miernym favoritom. Po účasti vo finále v roku 2011 však vypadli druhýrát po sebe hneď v prvom kole. "Je to obrovské sklamanie, mali sme dobrú sezónu a verili sme, že to môžeme dotiahnuť ďaleko. Boli sme však často vylučovaní a to nás zrážalo k zemi," povedal kapitán Canucks Henrik Sedin. Sharks strelili v druhom zápase po sebe tri góly z presilovky. Vancouver otočil v tretej časti dvomi gólmi v priebehu 110 sekúnd z hokejok Alexandra Burrowsa a Alexandra Edlera skóre na 3:2, ale Pavelski presným zásahom 4 minúty a 27 sekúnd pred koncom poslal duel do predĺženia. "Podali sme perfektný kolektívny výkon, všetci hrali na hranici svojich možností. Sme veľmi šťastní," povedal autor víťazného gólu a najlepší strelec v play off v histórii Sharks Marleau.

Výsledky:

sumáre 1. kola play off NHL - Východná konferencia:

OTTAWA (7.) - MONTREAL (2.) 3:2 pp (0:0, 0:2, 2:0 - 1:0)

Góly: 52. Zibanejad, 60. Conacher, 63. Turris - 23. Subban, 24. Galchenyuk.
Brankári: Anderson - Price (61. BUDAJ)
strely na bránku: 34:28.
Diváci: 20.500.
/stav série: 3:1/

NEW YORK ISLANDERS (8.) - PITTSBURGH (1.) 6:4 (1:1, 2:2, 3:1)
Góly: 15. Strait (VIŠŇOVSKÝ), 27. a 45. Streit, 39. Okposo, 51. Tavares, 59. Cizikas - 15. Neal, 28. Malkin, 32. B. Sutter, 41. Dupuis.
Brankári: Nabokov - Fleury,
strely na bránku: 24:31.
Diváci: 16.170.
/stav série: 2:2/

Západná konferencia:

MINNESOTA (8.) - CHICAGO (1.) 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
Góly: 9. Sharp (HANDZUŠ, HOSSA), 22. Sharp, 53. Bickell.
Brankári: Harding (20. Kuemper) - Crawford,
strely na bránku: 25:24.
Diváci: 19.378.
/stav série: 1:3/

SAN JOSE (6.) - VANCOUVER (3.) 4:3 pp (2:1, 0:0, 1:2 - 1:0)
Góly: 3. Burns, 15. a 56. Pavelski, 74. Marleau - 8. Raymond, 50. Burrows, 52. Edler.
Brankári: Niemi - Schneider,
strely na bránku: 47:35.
Diváci: 17.562.
/konečný stav série: 4:0, San Jose postúpilo do semifinále Západnej konferencie/
 

Vyberte región